ביום ראשון הקרוב יינתן פרס יצחק שדה לספרות צבאית ליאיר טל, בנו של האלוף ישראל טל – טליק, סגן הרמטכ"ל במלחמת יום הכיפורים, על הספר " ישראל טל: פרקים למלחמת יום הכיפורים ". בספר מביא הבן יאיר את רשימותיו של אביו שהיו אמורים להיות לספר על המלחמה.

 

טליק, סגן הרמטכ"ל במלחמה , נכח  בתוקף תפקידו במעמדים דרמטיים של המלחמה אך כספרא וסייפא בעל ידע והבנה אופרטיבית  וכפילוסוף של תורת המלחמה, היו לו הכלים והיידע התיאורטי והמעשי, הן בזמן המלחמה והן בכתיבת הספר, שנתנו לו להבין את המהלכים, טוב יותר מכל חוקר, שלא ליווה את הפיקוד העליון,  ושניסה לתאר את הסיטואציות בזמן אמת, על פי הקלטות, עדויות ודומיהם. מכאן חשיבותו של הספר להבנת ה"צייטגייסט" [רוח הזמן] של מהלכי המלחמה  והאווירה הטעונה שליוותה אותה.

כפילוסוף מלחמה משלב טליק בספר דיון בכמה וכמה סוגיות בתורת המלחמה: יחסי צבא – מדינה, הרתעה -התרעה - הפתעה, מרכזי כובד משתנים, שינוי תכוף של מטרות מלחמה וצורך בהפסקות אש , תמונת ניצחון.

 

טליק קובע בספרו כי לפני המלחמה הייתה נקודת ארכימדס אחת ויחידה והיא ההרתעה הצבאית. בבניית הצבא  לאחר מלחמת ששת הימים נקבע כי העוצבה המשוריינת שבמרכזה טנקים וגורמים מסייעים לטנקים, יהיו מרכז לחימת היבשה. לבד מהטנקים, היה חיל האוויר מעין "תעודת ביטוח" למקרה של כניסה לא רצויה למלחמה. לפחות לגבי תרומת חיל האוויר בפועל במלחמת יום הכיפורים, יש לטליק ביקורת קשה מאד.

 

טליק העריך כמו כלל פיקוד צה"ל כי מצב של סטטוס קוו יימשך, בגלל עצמת צה"ל ומתוך כך, בשנת 1972, שלא תהיה מלחמה בזמן הקרוב.

 

הכישלון בכניסה למלחמה, לדעתו של טליק היה בשל  התנהלות שגויה ולקיחת סיכון יתר. בשל כך, כתב,  לא גויסו כוחות נגד  האיום. זה החטא הקדמון, כתב, כל  צרות מלחמת יום הכיפורים החלו מכאן.

במאמר מושאל מצ'רציל על ספריו על מלחמת העולם השניה, ניתן לומר כי טליק לא התיימר לכתוב היסטוריה אקדמית סדורה. הוא מעלה את חלקו במלחמה ותורם את נקודת המבט שלו לתמונה הכללית וכן, כי ספרו אינו סיפורו של עבר שתם ונשלם, אלא גם מגילה שפניה אל הווה והעתיד.

 

48 שנים לאחר המלחמה יצאו ויצאו לאור כמה ספרים נוספים על המלחמה. בין אלה ספרו של פרופ' אורי בר יוסף " מלחמה משלו ", על  תפקודו הלקוי של בני פלד, מפקד חיל האוויר במלחמה, בשלב הפתיחה בו יכול היה לשבש את הצליחה המצרית ולא עשה זאת.

ספר נוסף , העומד לצאת לאור הינו ספרו של אל"מ מיל. פסח מלובני על אסד וסוריה במלחמה. בספריו מביא המחבר  את גרסתם של שליטי ומפקדי הצבאות הערביים וכן של כותבים רוסיים על המלחמה. חיבורים אלה, מחייבים כמעט כתיבה חדשה ומעודכנת של סיפור המלחמה.

 

באירוע יקבל ציון מיוחד גם ספרו של עמירם אזוב " הכרעה – מי ניצח במלחמת יום הכיפורים ", על הלחימה בחלקה האחרון של המלחמה בזירת הדרום.

 

לקריאת המאמר המלא שלי על ספרו של יאיר טל  שהינו ספרו של אביו ישראל טל, עיינו

 קישור למאמר